Saturday, July 10, 2010

MATLAMAT PENGURUSAN KANTIN SEKOLAH SK TAMAN BUKIT INDAH - 2010


SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN BUKIT INDAH
MATLAMAT PENGURUSAN KANTIN SEKOLAH
SK TAMAN BUKIT INDAH - 2010  
1.        Menjadikan SK Taman Indah sebagai sebuah institusi pendidikan yang     mempunyai sebuah kantin yang ceria, berkualiti, dan mesra pelanggan. 
2.        Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani hidup seharian di kalangan warga sekolah. 
3.        Meningkatkan keprihatinan warga sekolah terhadap kantin sekolah. 
4.        Mewujudkan suasana kantin sekolah yang kondusif. 
5.        Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bertoleransi dengan pihak kantin untuk mencapai matlamat amalan mesra kantin. 
6.        Membentuk sahsiah dan disiplin pelajar yang sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan kantin sekolah.    

MOTTO KANTIN SK TAMAN BUKIT INDAH
GENERASI BERILMU, SIHAT DAN PROGRESIF

TATACARA PENGURUSAN KANTIN
SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN DENGAN PEGAWAI LAIN (KANTIN)
 
TUGAS PEGAWAI ATAS YANG ADA HUBUNGAN
TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
KUASA YANG DIBERI
TUGAS PEGAWAI-PEGAWAI LAIN YANG ADA HUBUNGAN SERTA JENIS TUGAS
Guru Besar
Bertanggugjawab untuk memastikan; 
·    Kantin sentiasa selamat, bersih
    dan ceria
·    Memastikan semua kemudahan di
    kantin sentiasa bersih, selamat dan
    berfungsi
·    Memastikan peraturan-peraturan
    yang disediakan dipatuhi
·    Setiap kes yang disyaki keracunan  
    makanan dilaporkan segera   
    kepada pihak-pihak berwajib
    mengikut peraturan-peraturan yang
    berkuat kuasa.
·    memastikan kandungan buku
    Panduan Pengurusan Kantin
    Sekolah dipatuhi
·    Memastikan pengusaha kantin
    seboleh-bolehnya menyediakan
    makanan bermasak di kantin.
·    Memastikan pengusaha kantin
    mengambilkira kepentingan agama
    pelanggan apabila menyedia serta
    menyimpan makanan dan  
    minuman
·    Pengusaha kantin menyedia serta
    menjual makanan dan minuman
    yang halal
·    Pengusaha kantin tidak  
    memelihara haiwan atau
    membiarkan berkeliaran di
    kawasan kantin sekolah
·    Pengusaha kantin menjual
    makanan makanan mengikut   
    kontrak     
·    Pengusaha kantin mempunyai
    lesen perniagaan yang sah 
 1.       Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/19
Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah

 2.  Surat Pekeliling  Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama

3.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah

 4.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah

5.        Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Ruj:
KP10102/14/012(55).
Penurunan Kuasa Menandatangani Kontrak Kersajaan Dan Perlantikan Jawatankuasa Sebut Harga.
·    GPK HEM
·    Penyelia Petang
·    Guru Kantin
·    Wakil guru
·    Wakil Pelajar (Pengawas)
·    Pengusaha Kantin
PK HEM
PK Petang
Guru Kantin
S/u JK Kantin
 ·    Membantu Pengetua dalam usaha
     menyelia kantin dan
     bertanggungkjawab untuk
     memastikan;
·    Kebersihan, kemudahan, alat
    kelengkapan dan kawasan
    persekitaran kantin
·    Kebersihan, mutu, khasiat, dan
    keselamatan makanan yang
    dijual
·    Harga berdasarkan perjanjian
·    Keselamatan di kantin sekolah
·    Kesopanan, kebersihan dan
    kesihatan pengendali makanan
·    Menyediakan laporan harian kantin
·    Pelajar sentiasa bersopan santun
    dan mengamalkan pekerti yang
    baik semasa berada di kantin
·    Makanan dan minuman yang dijual  
    mencukupi
·    Kantin dikendalikan dengan cekap
    dan efisyen
 1.       Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976·        Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah

2.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama

 3.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah

 4.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
·    Penyelia Petang
·    Guru Kantin
·    Wakil guru
·    Wakil Pelajar (Pengawas) 
PENGUSAHA KANTIN
Bertanggungjawab untuk memastikan ·    Lesen Perniagaan yang sah
   diperolehi dari Pihak Berwajib
·    Kontrak dengan pihak sekolah
    Dipatuhi
·    Amalan kebersihan dan
    keselamatan di kantin sentiasa
    dititik beratkan
·    Akta Makanan 1983 dan
    Peraturan-peraturan Makanan
   1985 dan peraturan lain
   pengurusan kantin sekolah yang
   berkuat-kuasa dipatuhi.
·  Makanan yang dijual sentiasa
   bersih, bermutu, berkhasiat dan
   selamat
·    Pengendali makanan telah
    menjalani pemeriksaan kesihatan,
    menghadiri kursus pengendalian  
    makanan dan dalam keadaan
    sihat
·    Pengendali makanan
   mengamalkan tabiat yang sihat
   semasa bertugas
·    Pengendali makanan berpakaian
    bersih, sopan dan lengkap semasa
    bertugas
·    Bangunan kantin, kemudahan lain
   dan kawasan persekitaran sentiasa
   dalam keadaan bersih, ceria dan   
   selamat
·    Pengendali makanan sentiasa
    berbudi bahasa semasa melayani
    pelanggan
·    Makanan bermasak disediakan di kantin sekolah
·    Kantin tidak dijadikan sebagai
    tempat kediaman
·   Tidak memelihara haiwan atau
    berkeliaran di kawasan kantin
·    Kantin dikendalikan dengan cekap
   dan efisyen
·    Kepentingan agama pelangan
    diambilkira semasa membuat
    persediaan dan menyimpan  
    makanan dan minuman
·    Menjual hanya makanan dan
    minuman yang halal
·    Pengendali makanan telah diakui
    sihat oleh Pegawai Perubatan
·    Semua pebngendali makan
    berpakaian sopan, lengkap dan
    bersih
·    Pengendali makan menjaga
    kebersihan diri dan mengelakkan
    amalan-amalan yang boleh
    menyebabkan pencemaran
    terhadap makan dan minuman
·    Semua pengendali makanan telah
    diberi pelalian Tifoid dan sihat  
    semasa mengendalikan
    makanan
·    Pengendali makanan telah
    menghadiri Kursus Pengendalian
    Makanan
·    Segala panduan dan peraturan
    seperti yang terkandung dalam
    Buku Panduan Pengurusan Kantin
    Sekolah dipatuhi
·    Makanan dan minuman dari luar
    sekiranya perlu hendaklah bersih,
    bermutu, berkhasiat dan selamat
    untuk dimakan.Maklumat mengenai
    pembekal dari luar hendfaklah
   dimaklumkan kepada jawatankuasa
   kantin sekolah 
1.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976·        Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah

2.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama

3.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah

4.   Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
  
·    Pengendali Makanan

SENARAI SEMAK HARIAN PEMANTAUAN PENYEDIAAN MAKANAN SIHAT 
JENIS MAKANAN
YA
TIDAK
CATATAN
1.       Makanan yang direbus, dikukus, dipanggang          atau dibakar dihidangkan 
2.       Minyak masak sayuran digunakan. 
3.       Santan yang tidak terlalu pekat digunakan. 
4.       Daging dibuang lemak 
5.       Ayam dibuang kulit 
6.       Minyak yang baru digunakan setiap kali memasak 
7.       Makanan tidak terlalu berminyak 
8.       Minuman, bubur, kuih-muih yang dihidangkan tidak terlalu manis 
9.       Makanan tidak terlalu masin 
10.   Tulang, ikan bilis, kacang soya dan rempah digunakan menggantikan kiub perasa di dalam sup 
11.   Pelbagai jenis buah-buahan segar dijual 
12.   Sekurang-kurangnya 1 sudu daging atau gantian dan satu sudu sayuran terdapat di dalam hidangan mee atau makanan seumpamanya 
13.   Sekurang-kurangnya 4 keping timun atau nanas dihidangkan bersama nasi ayam 
14.   Timun tomato ditambah pada sandwich 
15.   Makanan dihidangkan sebaik selepas dimasak  



                           REKOD HARIAN PEMERIKSAAN KESELAMATAN MAKANAN KANTIN


KEPUTUSAN
 ULASAN
TINDAKAN YANG DIAMBIL
YA
TIDAK
1
Semua Kesihatan Pengendali Makanan baik?




2
Semua pengendali makanan mencuci tangan.





Sebelum kerja ?





Semasa Kerja ?





Selepas Kerja ?




3
Suhu peri sejuk (Refrigerator) (0 – 5 0C




4
Suhu peti ais (freeze) (< - 180C)




5
Cuci perkakas dapur





Papan pemotong





Pisau pemotong






Meja Penyediaan




6
Cuci dapur





Lantai





Peti Sejuk (luar)





Peti Sejuk (dalam)





Peti ais (luar)





Peti ais (dalam)





Kepala paip





Pemegang pintu




7
Kawalan makhluk perosak





Perangkap tikus dipasang





Kertas pelekat dipasang untuk lalat/tikus









ISU BERKENAAN PENJUALAN MAKANAN RINGAN DAN MINUMAN BERGAS
Berita Harian Online
Kantin sekolah Selangor ditegah jual minuman gas
KLANG, Rabu - Semua pengusaha kantin sekolah di Selangor diarahkan supaya berhenti daripada menjual minuman berkabonat dan meletakkan mesin minuman bergas di kantin masing-masing.

Pengusaha kantin yang didapati mengabaikan peraturan itu akan dikenakan tindakan sama ada kontraknya dibatalkan atau didakwa di mahkamah mengikut Akta Makanan yang boleh dihukum denda sehingga RM5,000 atau dua tahun penjara atau keduanya sekali.
Timbalan Pengarah Pendidikan negeri, Abdul Hadi Alias, berkata larangan menjual minuman berkabonat dan menggunakan bahan pewarna itu sudah dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan kepada pengusaha kantin sejak beberapa tahun lalu.
Beliau berkata, untuk memastikan pengusaha kantin mematuhi peraturan itu, pengetua diminta memeriksa kantin di sekolah masing-masing dan memberi peringatan kepada mereka yang mengabaikan peraturan itu.

"Kita akan memaklumkan kepada Jabatan Pendidikan Daerah untuk mengingatkan pengetua sekolah mengenai larangan ini," katanya. Mengikut garis panduan kantin sekolah, makanan dan minuman yang dilarang di kantin sekolah ialah yang melanggar Peraturan Makanan 1985 termasuk gula-gula dan biskut berkrim, semua jenis makanan yang dijeruk, semua jenis makanan yang berbentuk permainan atau dijual bersama permainan seperti cincin, gambar dan belon, rokok, makanan yang mengandungi alkohol dan bahan seumpamanya serta makanan yang melampaui tarikh hayat.

No comments:

Post a Comment