SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN BUKIT INDAH
MATLAMAT PENGURUSAN KANTIN SEKOLAH
SK TAMAN BUKIT INDAH - 2010
1. Menjadikan SK Taman Indah sebagai sebuah institusi pendidikan yang mempunyai sebuah kantin yang ceria, berkualiti, dan mesra pelanggan. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani hidup seharian di kalangan warga sekolah.
3. Meningkatkan keprihatinan warga sekolah terhadap kantin sekolah.
4. Mewujudkan suasana kantin sekolah yang kondusif.
5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bertoleransi dengan pihak kantin untuk mencapai matlamat amalan mesra kantin.
6. Membentuk sahsiah dan disiplin pelajar yang sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan kantin sekolah.
MOTTO KANTIN SK TAMAN BUKIT INDAH
GENERASI BERILMU, SIHAT DAN PROGRESIF
TATACARA PENGURUSAN KANTIN
SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN DENGAN PEGAWAI LAIN (KANTIN)
TUGAS PEGAWAI ATAS YANG ADA HUBUNGAN | TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB | KUASA YANG DIBERI | TUGAS PEGAWAI-PEGAWAI LAIN YANG ADA HUBUNGAN SERTA JENIS TUGAS |
Guru Besar | Bertanggugjawab untuk memastikan; · Kantin sentiasa selamat, bersih dan ceria · Memastikan semua kemudahan di kantin sentiasa bersih, selamat dan berfungsi · Memastikan peraturan-peraturan yang disediakan dipatuhi · Setiap kes yang disyaki keracunan makanan dilaporkan segera kepada pihak-pihak berwajib mengikut peraturan-peraturan yang berkuat kuasa. · memastikan kandungan buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dipatuhi · Memastikan pengusaha kantin seboleh-bolehnya menyediakan makanan bermasak di kantin. · Memastikan pengusaha kantin mengambilkira kepentingan agama pelanggan apabila menyedia serta menyimpan makanan dan minuman · Pengusaha kantin menyedia serta menjual makanan dan minuman yang halal · Pengusaha kantin tidak memelihara haiwan atau membiarkan berkeliaran di kawasan kantin sekolah · Pengusaha kantin menjual makanan makanan mengikut kontrak · Pengusaha kantin mempunyai lesen perniagaan yang sah | 1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/19 Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah 2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama 3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983 Kantin Sekolah 4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998 Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah 5. Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Ruj: KP10102/14/012(55). Penurunan Kuasa Menandatangani Kontrak Kersajaan Dan Perlantikan Jawatankuasa Sebut Harga. | · GPK HEM · Penyelia Petang · Guru Kantin · Wakil guru · Wakil Pelajar (Pengawas) · Pengusaha Kantin |
PK HEM PK Petang Guru Kantin S/u JK Kantin | · Membantu Pengetua dalam usaha menyelia kantin dan bertanggungkjawab untuk memastikan; · Kebersihan, kemudahan, alat kelengkapan dan kawasan persekitaran kantin · Kebersihan, mutu, khasiat, dan keselamatan makanan yang dijual · Harga berdasarkan perjanjian · Keselamatan di kantin sekolah · Kesopanan, kebersihan dan kesihatan pengendali makanan · Menyediakan laporan harian kantin · Pelajar sentiasa bersopan santun dan mengamalkan pekerti yang baik semasa berada di kantin · Makanan dan minuman yang dijual mencukupi · Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisyen | 1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976· Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah 2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama 3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983 Kantin Sekolah 4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998 Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah | · Penyelia Petang · Guru Kantin · Wakil guru · Wakil Pelajar (Pengawas) |
PENGUSAHA KANTIN | Bertanggungjawab untuk memastikan · Lesen Perniagaan yang sah diperolehi dari Pihak Berwajib · Kontrak dengan pihak sekolah Dipatuhi · Amalan kebersihan dan keselamatan di kantin sentiasa dititik beratkan · Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985 dan peraturan lain pengurusan kantin sekolah yang berkuat-kuasa dipatuhi. · Makanan yang dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat · Pengendali makanan telah menjalani pemeriksaan kesihatan, menghadiri kursus pengendalian makanan dan dalam keadaan sihat · Pengendali makanan mengamalkan tabiat yang sihat semasa bertugas · Pengendali makanan berpakaian bersih, sopan dan lengkap semasa bertugas · Bangunan kantin, kemudahan lain dan kawasan persekitaran sentiasa dalam keadaan bersih, ceria dan selamat · Pengendali makanan sentiasa berbudi bahasa semasa melayani pelanggan · Makanan bermasak disediakan di kantin sekolah · Kantin tidak dijadikan sebagai tempat kediaman · Tidak memelihara haiwan atau berkeliaran di kawasan kantin · Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisyen · Kepentingan agama pelangan diambilkira semasa membuat persediaan dan menyimpan makanan dan minuman · Menjual hanya makanan dan minuman yang halal · Pengendali makanan telah diakui sihat oleh Pegawai Perubatan · Semua pebngendali makan berpakaian sopan, lengkap dan bersih · Pengendali makan menjaga kebersihan diri dan mengelakkan amalan-amalan yang boleh menyebabkan pencemaran terhadap makan dan minuman · Semua pengendali makanan telah diberi pelalian Tifoid dan sihat semasa mengendalikan makanan · Pengendali makanan telah menghadiri Kursus Pengendalian Makanan · Segala panduan dan peraturan seperti yang terkandung dalam Buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dipatuhi · Makanan dan minuman dari luar sekiranya perlu hendaklah bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat untuk dimakan.Maklumat mengenai pembekal dari luar hendfaklah dimaklumkan kepada jawatankuasa kantin sekolah | 1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976· Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah 2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama 3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983 Kantin Sekolah 4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998 Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah | · Pengendali Makanan |
SENARAI SEMAK HARIAN PEMANTAUAN PENYEDIAAN MAKANAN SIHAT
JENIS MAKANAN | YA | TIDAK | CATATAN |
1. Makanan yang direbus, dikukus, dipanggang atau dibakar dihidangkan 2. Minyak masak sayuran digunakan. 3. Santan yang tidak terlalu pekat digunakan. 4. Daging dibuang lemak 5. Ayam dibuang kulit 6. Minyak yang baru digunakan setiap kali memasak 7. Makanan tidak terlalu berminyak 8. Minuman, bubur, kuih-muih yang dihidangkan tidak terlalu manis 9. Makanan tidak terlalu masin 10. Tulang, ikan bilis, kacang soya dan rempah digunakan menggantikan kiub perasa di dalam sup 11. Pelbagai jenis buah-buahan segar dijual 12. Sekurang-kurangnya 1 sudu daging atau gantian dan satu sudu sayuran terdapat di dalam hidangan mee atau makanan seumpamanya 13. Sekurang-kurangnya 4 keping timun atau nanas dihidangkan bersama nasi ayam 14. Timun tomato ditambah pada sandwich 15. Makanan dihidangkan sebaik selepas dimasak |
REKOD HARIAN PEMERIKSAAN KESELAMATAN MAKANAN KANTIN
KEPUTUSAN | ULASAN | TINDAKAN YANG DIAMBIL | |||
YA | TIDAK | ||||
1 | Semua Kesihatan Pengendali Makanan baik? | ||||
2 | Semua pengendali makanan mencuci tangan. | ||||
Sebelum kerja ? | |||||
Semasa Kerja ? | |||||
Selepas Kerja ? | |||||
3 | Suhu peri sejuk (Refrigerator) (0 – 5 0C | ||||
4 | Suhu peti ais (freeze) (< - 180C) | ||||
5 | Cuci perkakas dapur | ||||
Papan pemotong | |||||
Pisau pemotong | |||||
Meja Penyediaan | |||||
6 | Cuci dapur | ||||
Lantai | |||||
Peti Sejuk (luar) | |||||
Peti Sejuk (dalam) | |||||
Peti ais (luar) | |||||
Peti ais (dalam) | |||||
Kepala paip | |||||
Pemegang pintu | |||||
7 | Kawalan makhluk perosak | ||||
Perangkap tikus dipasang | |||||
Kertas pelekat dipasang untuk lalat/tikus |
ISU BERKENAAN PENJUALAN MAKANAN RINGAN DAN MINUMAN BERGAS
Berita Harian Online
Kantin sekolah Selangor ditegah jual minuman gas KLANG, Rabu - Semua pengusaha kantin sekolah di Selangor diarahkan supaya berhenti daripada menjual minuman berkabonat dan meletakkan mesin minuman bergas di kantin masing-masing. Pengusaha kantin yang didapati mengabaikan peraturan itu akan dikenakan tindakan sama ada kontraknya dibatalkan atau didakwa di mahkamah mengikut Akta Makanan yang boleh dihukum denda sehingga RM5,000 atau dua tahun penjara atau keduanya sekali. Timbalan Pengarah Pendidikan negeri, Abdul Hadi Alias, berkata larangan menjual minuman berkabonat dan menggunakan bahan pewarna itu sudah dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan kepada pengusaha kantin sejak beberapa tahun lalu. Beliau berkata, untuk memastikan pengusaha kantin mematuhi peraturan itu, pengetua diminta memeriksa kantin di sekolah masing-masing dan memberi peringatan kepada mereka yang mengabaikan peraturan itu. "Kita akan memaklumkan kepada Jabatan Pendidikan Daerah untuk mengingatkan pengetua sekolah mengenai larangan ini," katanya. Mengikut garis panduan kantin sekolah, makanan dan minuman yang dilarang di kantin sekolah ialah yang melanggar Peraturan Makanan 1985 termasuk gula-gula dan biskut berkrim, semua jenis makanan yang dijeruk, semua jenis makanan yang berbentuk permainan atau dijual bersama permainan seperti cincin, gambar dan belon, rokok, makanan yang mengandungi alkohol dan bahan seumpamanya serta makanan yang melampaui tarikh hayat. |
No comments:
Post a Comment